Buitenland stage excellentie

nieuw zeeland met danique en amber

11 maart 2020

Aangezien we nu een auto tot onze beschikking hebben, hebben we besloten hier gelijk goed gebruik van te maken. Op stage hebben ze ons trouwens even goed uitgelachen om onze paarse Mazda.. en gelijk hebben ze. S ’avonds zijn we naar Pepin Island gereden. Dit ligt vlakbij Cable Bay. Het eiland zelf stelt niet zoveel voor. Het is nu een prive eiland, staat te koop en is op dit moment een boerderij. Het uitzicht op een van de uitzichtpunten was wel erg mooi. Na een tijdje rond te hebben gelopen zijn we weer naar huis gereden.

 

9 maart 2020

Vandaag moesten we weer terug naar stage en was het de laatste dag dat we de gehuurde auto mochten gebruiken. Maar ja.. je raad het al wel.. de luxe van een auto beviel ons eigenlijk wel heel goed. Hierdoor hebben we toch maar besloten voor een langere periode een auto te huren. Dit leek ons een goede beslissing, aangezien het erg moeilijk is om ergens te komen in Nieuw-Zeeland zonder een auto. De nieuwe auto konden we dezelfde avond tijdens het afleveren van de vorige auto gelijk ophalen. Na stage hebben we snel boodschappen gedaan en was het tijd om onze redelijk luxe auto in te ruilen voor een paarse Mazda…

 

8 maart 2020

De dag begon erg vroeg vandaag. Wel later dan in de planning, maar we konden heel verrassend ons bed echt niet uit komen. Om 8 uur was het zo ver! Onze 6 uur durende reis naar Christchurch. Wat snackjes ingeslagen en de (kleine) roadtrip kan beginnen! Halverwege de reis zijn we gestopt bij Maruia Falls. Hier hebben we even onze benen gestrekt. Om bij de waterval te komen moesten we eerst een stukje naar beneden lopen. Voor de verandering (niet dus) moesten we over allemaal rotsen heen klimmen voor de perfecte foto. Dit ging natuurlijk erg goed.. vooral toen we achtervolgd werden door bijen. Na ongeveer een half uurtje zijn we weer rustig verder gereden.

Tegen 2 uur waren we eindelijk in Christchurch aangekomen. We hadden ons natuurlijk heel goed verdiept in wat hier allemaal te zien en te doen was, dus besloten we eerst maar even een pauze te nemen bij Starbucks om dit uit te zoeken. We besloten om als eerste naar de Biotanic gardens te gaan. De Biotanic gardens is een grote verzameling van parken met elk zijn eigen soort planten. Dit vormt samen een groot geheel. Het was erg groot en heel mooi om te zien. We hebben door de tuinen en de kassen gelopen en hierna een tijdje bij een orkest geluisterd. We weten niet precies waarom ze aan het spelen waren, maar er kwamen erg veel mensen op af. Naast de Biotanic gardens zat het Canterbury Museum. Het museum was tot ongeveer half 6 open en door onze geweldige planning hadden we niet erg veel tijd meer. Het was een erg groot museum met veel verschillende onderwerpen. Met behulp van mode tot dinosauriërs werd vooral de geschiedenis van Nieuw-Zeeland en de rest van de wereld verteld.

Na het bezoek aan het museum was het tijd voor de terugreis. Voordat we naar huis gereden zijn wouden we nog even langs Masjid Al Noor gereden. Dit is de moskee waar ongeveer een jaar geleden een aanslag is gepleegd. We zijn hierlangs gereden, omdat de aanslag een groot effect heeft gehad op Nieuw-Zeeland. Het is mooi om te zien dat mensen in staat zijn hun leven weer op te pakken naar zo’n heftige gebeurtenis. Heel indrukwekkend. Maar goed.. nu tijd voor onze 6 uur durende terugreis. De rit duurde erg lang, maar we hebben het ontzettend gezellig gehad tijdens het goed hard meezingen van de muziek. Tegen 12 uur waren we weer thuis.

 

7 maart 2020

Voor dit weekend hebben we een auto gehuurd! Nu kunnen we eindelijk wat verder dan Nelson, aangezien het openbaar vervoer echt heel slecht is. Doordat er heel veel plekken zijn waar we graag heen willen, vonden we het moeilijk om een keuze te maken. Uiteindelijk hebben we besloten om naar Nelson Lakes National Park te gaan. Dit omdat ze in Nieuw-Zeeland aan de linkerkant van de weg rijden en we dus niet gelijk naar een drukke stad wouden gaan.. De omgeving tijdens het rijden was erg mooi. We zijn door de bergen gereden en soms verbaas je je erover hoe hoog je zit. Wat een mooi land! Eenmaal aangekomen was het heel mooi.. MAAR.. zandvlooien! Zo snel mogelijk foto’s gemaakt en snel weer de auto in. Op naar onze volgende bestemming.

Na Nelson Lakes National Park zijn we naar Kaiteriteri gereden. Hier hebben we ongeveer 2 uur over gedaan. Kaiteriteri ligt net onder Abel Tasman met heel veel mooie gouden stranden. Vanuit Kaiteriteri zijn we doorgereden naar Split Apple Rock. Om hier te komen moesten we een behoorlijk stuk over allemaal steile, smalle slingerweggetjes rijden en door een bos lopen, maar dit was het zeker waard! Ook hier was weer een gouden strand. We hebben hier bijna 2 uur rondgelopen/geklommen over de rotsen om zo de mooiste plekjes te kunnen zien. Na het maken van nog wat foto’s zijn we weer in de auto naar ons appartement gereden.

 

2 t/m 5 maart 2020

We vonden ons appartement toch wel heel kaal. Hierdoor hebben we besloten wollen katjes te maken. Zagen we liggen bij The Warehouse. Die winkel is erg slecht voor onze portemonnee! Toen we de kit zagen liggen hebben we hem meegenomen en zijn we gelijk aan de slag gegaan. Het eindresultaat was matig en onze vingers waren bedekt met secondelijm. Maar ja, het appartement is toch weer wat opgevrolijkt.

Op 3 maart zijn we ons eigen onderzoek op stage gestart. We hebben van stage twee verschillende onderzoeken gekregen. Het ene onderzoek gaat over E. coli en het andere onderzoek over Listeria. Dit zijn allebei veel voorkomende bacteriën.

Op 5 maart waren de resultaten van het eerste onderzoek bekend. Niet helemaal wat we verwacht hadden.. volgende week weer een kans!

 

24 t/m 1 februari-maart 2020

Aan het begin van de week waren we allebei een beetje ziek. Vanwege het Corona virus mochten we hierdoor niet naar stage. We verveelden ons al erg snel, dus kwamen we op het goede (slechte) idee om Amber haar haar te gaan knippen! Verbazingwekkend ging dit redelijk goed.. zolang je maar niet te goed kijkt! Na een paar dagen voelden we ons langzamerhand weer wat beter. Toch maar besloten om er even uit te gaan voor een wandeling naar de haven van Nelson. Hier hebben we tot laat in de avond gezeten tot de zon volledig onder was en het redelijk koud werd. Tijdens de wandeling terug naar het appartement hebben we ons vermaakt met het mee zingen van een playlist vol met allemaal leuke TikTok nummers. Wie wil dat nou niet!? Ook zijn we deze week naar een film geweest in State Cinema. Spontane actie die we tijdens onze wekelijkse Starbucks lunch hebben bedacht. De naam van de film was The Invisible Man. Leuke film, erg eng en een raar en vooral niet verwacht einde. Vanaf volgende week gaan we weer naar stage!

 

17 t/m 23 februari 2020

Het voelt inmiddels steeds meer als ons eigen plekje hier. Ook zijn we nu echt gewend aan het samenwonen. Stage is heel leuk en gaat nog steeds goed. We hebben het deze week rustig aan gedaan, omdat we allebei niet helemaal fit waren. Toch konden we het grote bord met LIQUORLAND niet weerstaan…. Gelijk maar twee flessen drank gekocht, om ze dezelfde avond bijna helemaal leeg te drinken tijdens het kijken van een film. Juist ja.. nu begint het echt een beetje als thuis te voelen. Het was een hele gezellige en rustige avond. De volgende dag (zondag) hebben we besloten om geocaches te gaan zoeken. Nummer 1 was een succes. Twee en drie echter niet… Na enige teleurstelling onszelf getrakteerd op een ijsje en weer naar huis gegaan.

 

10 t/m 16 februari 2020

Opnieuw naar stage deze week. We kunnen steeds meer analyses zelfstandig uitvoeren en beginnen onze draai binnen het team te vinden. Onze stagebegeleider (Ryan) wil binnenkort met ons naar een slachthuis en naar een mosselkwekerij. Dit omdat we hier veel monsters vandaan krijgen. Op deze manier krijgen we een idee waar de monsters vandaan komen en wat de uitslagen van onze analyses voor hun betekenen. We hebben nu al een klein beetje medelijden met Ryan. We denken namelijk niet dat we het droog kunnen houden in het slachthuis, omdat we het hele proces van het slachten te zien krijgen...  die arme man. Toch hebben we besloten wel heen te gaan, om te kunnen zien waar onze monsters weg komen. De week is rustig en snel verlopen. 

In het weekend zijn we opnieuw gaan Hiken naar The Centre Of New Zealand. We wouden eerst een andere richting opgaan, maar halverwege bleek dit pad afgesloten. Dit wegens het brandgevaar.

Verder hebben we in het weekend de beslissing genomen self tanner te gebruiken. Misschien niet de beste beslissing die we tot nu toe gemaakt hebben. Maarja.. alles om te voorkomen dat we WEER uitgelachen worden door onze lichte huidskleur. Het resultaat was op een paar vlekken best oke (hè Danique). Ofterwijl: het leek alsof ons eene been al jaren in de zon had gelegen en ons andere been nog nooit het zonlicht had gezien. Top weekend!

 

3 t/m 9 februari 2020

Op 3 januari hebben we een dag vrij gekregen van stage. Dit omdat er een feestdag was in Nelson. Op elke maandag die het dichts bij 1 februari ligt wordt Nelson Anniversary Day gevierd. Dit is de dag waarop de oprichting van Nelson wordt herdacht. Ondanks dat de meeste mensen op deze dag vrij zijn, wordt het niet uitgebreidt gevierd. We zijn het centrum van Nelson rond de middag ingelopen, maar het was erg stil. De winkels waren vroeg dicht en er waren weinig mensen. Toch maar weer naar huis gegaan.

Dinsdag en woensdag waren normale stagedagen. We hebben opnieuw wat standaard analyses uitgevoerd en meegekeken bij complexere analyses.

Donderdag waren we opnieuw vrij. Ook dit was een feestdag. Op donderdag was Waitangi Day. Waitangi Day is een officiële feestdag voor Nieuw-Zeelanders die elk jaar op 6 februari wordt gehouden ter herdenking van de ondertekening van het Verdrag van Waitangi, het oprichtingsdocument van het land. We zijn deze dag naar Founders Park geweest. In Founders Park wordt de geschiedenis van Nelson verteld, met behulp van een replica van de oude stad. Omdat het een feestdag was, kon er geluisterd worden naar muziek (dit was niet echt onze smaak.. of beter gezegd verschrikkelijk) en stonden er een hele hoop foodtrucks. Na het ‘stadje’ te hebben bekeken en wat Nederlandse poffertjes en dumplings te hebben geproefd, zijn we weer naar huis gegaan. 

Na vrijdag onze laatste stagedag van de week te hebben gehad, hebben we in het weekend niet veel gedaan. We voelden ons allebei grieperig en het leek ons dan ook vestandig om het weekend rustig aan te doen. Toch zijn we er nog even uitgeweest om te shoppen en voor een picknick bij zonsondergang. Dit allebei was niet zo’n heel groot succes. De kleding lijkt hier erg op Duitse kleding en iedereen weet hoe dit eruit ziet.. juist ja, een vuilniszak is tegenwoordig nog meer in de mode. De zonsondergang was koud en niet te zien, omdat de bosjes voor ons helaas niet wouden verplaatsen. 

Toch hebben we ons goed vermaakt met onze nieuwe serie dit weekend. De serie die we gekeken hebben heet Manifest. Echt een aanrader!

 

1 februari 2020

Weekend. Om 11 uur zijn we uiteindelijk allebei uit bed gekomen en zijn we rustig aan onze dag begonnen. Doordat we ons allebei niet erg lekker voelden zijn we om 3 uur weer richting bed gegaan. Om 5 uur zijn we samen naar Starbucks gegaan om een lekker gebakje te halen om Ina (Amber haar moeder) haar verjaardag te vieren. Toen we thuiskwamen hebben we gekookt en samen gegeten. Om half 8 zijn we vetrokken naar Centre of New Zealand. Dit is precies het middelpunt van Nieuw-Zeeland. Het punt ligt midden in de bergen, dus het was een behoorlijke klim. Eenmaal boven was het echt de moeite waard. Wat een uitzicht! We zijn hier ongeveer 1 uurtje gebleven tot de zon helemaal onder was. Dit bleek achteraf niet heel handig.. in het donker van de bergen af is zeker niet aan te raden.

 

31 januari 2020

Vandaag is de laatste stage dag van deze week. We zijn voor het eerst op de fiets naar stage gegaan. Hiervoor hebben we in de avond gelijk nieuwe helmen gekocht. De oude helmen die bij de fiets zaten waren echt af.. de stage dag was erg leuk. We mochten opnieuw mosselen inzetten, waar we rustig onze tijd voor genomen hebben. Het was onze eerste keer dat we het helemaal zelfstandig mochten doen. Eenmaal thuisgekomen hebben we besloten niet zoveel meer te doen. Zoals eerder verteld hebben we nieuwe helmen opgehaald en even snel wat boodschappen gedaan.

 

30 januari 2020

Dag 3. Vandaag mochten we op stage zelf wat doen! We hebben van een grote klant van het lab mosselen ingezet voor onderzoek naar het voorkomen van bacteriën. Dit was wel even een werkje. De mosselen moeten uit de schelp worden gehaald, afgewogen worden, vermalen worden in een speciale oplossen en vervolgens moeten er een hoop verdunningen gedaan worden, zodat het monster vervolgens aan groei medium toegevoegd kan wordeh. Om 5 uur zijn we terug naar het appartement gegaan. Amber heeft opnieuw de band geprobeerd te plakken en dit keer met succes! Rond 6 uur werd het eten bezorgd. Vandaag toch maar even voor het eerst wat besteld, aangezien het eten koken tot nu toe niet zo’n succes was. Het is erg wennen aan het verschil in producten hier.

 

29 januari 2020

Vandaag is onze tweede stagedag. We hebben opnieuw veel protocollen gelezen, MAAR we mochten vandaag ook schelpen schoonmaken! Jup.. schelpen schoonmaken. Toch was het best wel leuk en gezellig. Verder hebben we op deze stagedag niet veel gedaan. Om 5 uur zijn we weer richting het appartement gelopen. Amber heeft een poging gedaan om de band te plakken. Echter zonder succes… Danique is in de tussen tijd naar de supermarkt gegaan voor wat boodschappen. Rond half 8 zijn we in slaap gevallen. Toch wel een beetje wennen dit tijdsverschil.

 

28 januari 2020

Vandaag is onze eerste stage dag. We hadden met Nico afgesproken dat we rond 9 uur bij Cawthron Institute (onze stageplek) zouden zijn. Rond half 9 zijn we die kant op gaan lopen. We waren allebei redelijk zenuwachtig, maar gelukkig kwamen we Nico onderweg tegen, die ons naar de juiste plek en mensen heeft gebracht.

De dag begon met een rondleiding door het bedrijf en met een kort praatje over de veiligheid door onze stagebegeleiders Mark en Ryan. We hebben ons voorgesteld aan iedereen en de eerste indruk van iedereen was heel positief. De eerste dag bestond voornamelijk uit het lezen van protocollen. Een beetje saai, maar het moet wel gebeuren voor we aan het werk kunnen. Af en toe kwam Ron even bij ons kijken. Ron is een hele leuke collega die ons gelijk 2 fietsen aangeboden heeft. Heel lief! Af en toe nam Ron ons mee om wat dingen te laten zien. Op deze manier konden we af en toe even wat anders doen dan alleen maar lezen.

Rond half 5 mochten we naar huis. We wouden de fietsen gelijk meenemen, maar helaas… band lek. We zijn snel langs de supermarkt gelopen voor wat boodschapjes (we blijven maar dingen vergeten...) en zijn daarna direct naar het appartement gegaan. Eenmaal aangekomen hebben we eerst even de tijd genomen om bij te komen van de eerste stage dag. Toch wel vermoeiend al die eerste indrukken. Na het avondeten is Amber nog even naar het warenhuis gelopen voor een setje waarmee de fietsband geplakt kan worden. Morgen nemen we de fietsen mee en proberen we hem te ‘repareren’

 

27 januari 2020

Vandaag zijn we na het middageten zijn naar Queen´s Garden geweest. Dit is een grote tuin in Nelson waar je een rondje kan lopen. Het was erg warm deze dag, wat samen met onze jet lag veel energie koste. Op de terug weg hebben we wat boodschappen gedaan voor het avondeten. Eenmaal thuis zijn we allebei in slaap gevallen. Toch uiteindelijk besloten om nog even te koken om vervolgens weer lekker op bed te gaan.

 

26 januari 2020

Vandaag hebben we niet veel gedaan. Even een dagje rust. We zijn naar wat winkels geweest voor boodschappen en voor nieuwe lakens op het bed. In de oude zaten namelijk nog tandpastavlekken van de persoon voor ons… Verder zijn we vroeg op bed gegaan omdat we het niet meer vol konden houden. Toch wel heel vermoeiend die jet lag. 

 

25 januari 2020

Om 07:25 waren we geland in Auckland. De overstap hier duurde 1,5 uur. De overstap verliep niet geheel zonder stress. De koffers kwamen pas laat aan en we moesten nog een behoorlijk stukje lopen naar de andere luchthaven. Met een beetje hulp van een Nederlandstalige man hebben we de luchthaven uiteindelijk gevonden en waren we net op tijd. De vlucht van Auckland naar Nelson kon beginnen. We schrokken wel even van het vliegtuig. We hadden nog niet eerder in een klein vliegtuig met propellers gezeten. De vlucht duurde maar 2 uur. Eenmaal aangekomen stond de manager van het bedrijf (Nico) ons al op te wachten samen met zijn vrouw. We hebben samen op de koffers gewacht en zijn daarna direct door gereden naar de supermarkt om wat boodschapjes te doen. Hierna zijn we snel langs het bedrijf gegaan en daarna naar Nikau apartments gereden. Dit is het appartementencomplex waar we de komende 5 maanden verblijven. Eenmaal in ons appartement aangekomen hebben we onze koffers uitgepakt en daarna nog wat kleine boodschappen gedaan. We hebben de avond afgesloten met een lekker wijntje.

 

24 januari 2020

Om 06:45 lokale tijd zijn we geland in Hong Kong. Hier hadden we een tussenstop van 8,5 uur. Opvallend was dat bijna iedereen hier een mondkapje op had vanwege het corona virus. Heel raar om te zien. Er waren weinig winkels op deze luchthaven, waardoor we niet veel gedaan hebben. Voornamelijk op bankjes liggen zonder in slaap te vallen. Dit was niet geheel succesvol. Toch maar even weer een koffie gehaald bij Starbucks om wat energie te krijgen. Er daarna nog een.. Toen de gate bekend was zijn we hier gelijk heengelopen. Na hier nog een paar uur te hebben gezeten kon onze tweede vlucht vanaf Hong Kong naar Auckland eindelijk beginnen. Deze vlucht duurde 11 uur en 5 minuten. We mochten eindelijk slapen tijdens deze vlucht. Hierdoor hebben we eerste maaltijd helaas wel gemist. De vlucht verliep redelijk snel! 

 

23 januari 2020

Om 6 uur zijn we allebei van huis weg gegaan richting Schiphol. Laten we het maar niet over de file hebben waar we gelijk in terecht kwamen. Met een ochtendhumeur en nog een lange reis te gaan word je daar niet zo blij van… Eenmaal op Schiphol aangekomen stonden Lotte, Amber en Arnold ons op te wachten om ons samen met onze families uit te zwaaien. Het afscheid was al erg snel en abrupt, wat tegen onze verwachting in was. Dit was even moeilijk, maar het heeft een hoop tranen bespaard. 
Na het inleveren van onze koffers en het halen van een lekkere koffie bij Starbucks kon onze reis echt beginnen. De eerste reis was vanaf Amsterdam naar Hong Kong. De reis was 11 uur en 20 minuten en erg zwaar, omdat we afgesproken hadden tijdens deze vlucht nog niet te slapen. Op deze manier hoopten we de jet lag wat te verminderen. Halverwege de vlucht kregen we ons avondeten. Heel enthousiast over de pasta die op het menu stond!! MAAR natuurlijk bleef er voor ons maar een keus over. Deze keus was wat minder lekker…